bio

Darko Tusevljakovic

Rođen 1978. u Zenici. Živi i radi u Beogradu.

Prvu priču objavio 2002. godine u zbirci „Bun(t)ovna p(r)oza”, projektu pod pokroviteljstvom UNESCO-a, u kojoj su učestvovali mladi pisci iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Priča je prevedena na engleski, nemački i bugarski. Od tada objavio veći broj minijatura, kratkih priča, novela i pesama u raznim štampanim i elektronskim časopisima i antologijama u zemlji i regionu. Pored pisanja, bavi se uređivanjem stripova, prevođenjem i sviranjem raznih instrumenata.

Godine 2004. dobio nagradu društva ljubitelja naučne fantastike „Lazar Komarčić” za najbolju novelu.

Godine 2010. objavio prvi roman, ”Senka naše želje” (Čarobna knjiga).

Godine 2013. objavio zbirku priča „Ljudske vibracije“ (Čarobna knjiga), koja se našla u najužem izboru za Vitalovu književnu nagradu.

Godine 2016. objavio drugi roman, „Jaz“ (Arhipelag), koji se našao u užem izboru za NIN-ovu književnu nagradu i Vitalovu književnu nagradu.

Dobitnik je Evropske nagrade za književnost za 2017. godinu.

 

*

 

Born in 1978, in Zenica, Bosnia and Herzegovina. He lives and works in Belgrade, Serbia.

He has been publishing stories since 2002 in various Serbian and regional magazines and anthologies. His first novel, „The Shadow of our Desire“, was published in 2010, and was followed by a collection of stories, „Human Vibrations“, in 2013. His second novel, „The Chasm“, published in 2016, was shortlisted for the prestigious NIN Literary Award.

He is a EUPL (European Union Prize for Literature) winner for 2017.