darko tusevljakovic

G & G

Da nastavimo u istom duhu: ispostavlja se da novi romani dvojice pisaca koje bih i neprijatelju preporučio ne samo da izlaze u istom godišnjem dobu iste godine kao Senka – već u istih mesec dana.

Glen Hiršberg, majstor pripovetke retko izostavljan iz svih ozbiljnijih horor antologija, izbacio je pre neki dan drugi roman, “The Book of Bunk“, za Earthling Publications, malog izdavača koji voli ograničene tiraže i luksuzna izdanja, kao i da u njih pakuje naslove koji zaslužuju takvu pažnju.
Ako je suditi po Glenovim dosadašnjim knjigama, romanu “The Snowman’s Children“ i dvema zbirkama priča (“Two Sams“, “American Morons“), “The Book of Bunk“ će doneti besprekoran jezik, pažljivo pripovedanje, melanholičnu stravu i jedan mračan ali topao i prisan pogled na svet. Jedva čekam da otvorim korice, kao i da prenesem nove informacije o ovom piscu. A biće ih.

Grejem Džojs ima više ostrvskog ordenja za fantastiku nego britanska kraljica kučića. Ili, ne znam, cipela, ako joj je to fora. Njegova “Magija života“ (Dereta), ili “The Tooth Fairy“ dragulji su u ionako visokokaratnom engleskom književnom moru. Pre nekoliko godina je počeo da piše i za decu, i tu takođe uspeo da bude primećen. Pa je napisao roman pod pseudonimom (William Heaney) i postigao još veći uspeh nego sa sopstsvenim imenom i prezimenom. Zatim mu je izašla knjiga o fudbalu i svemu ostalom. Za nju je takođe nominovan za nagradu.
21. oktobra izlazi Grejemov novi roman, “The Silent Land“, i retki koji su imali priliku da ga čitaju kažu da će se svideti onima koji već vole Džojsa, ili Simonsov “Teror“, ili, recimo, seriju “Lost“.

Da?