darko tusevljakovic

RADIJSKI HITOVI: 2013

Pošto ja, poput neuke tinejdžerke koja sluša radijske hitove, na pitanje šta slušam obično odgovorim sa: „Svašta“, tako će izgledati i moja prva muzička lista. Neki će reći: „Svašta“, ali svašta je ove godine i izašlo. Sledi tek skromni destilat bogate ponude:

  1. Dillinger-Escape-Plan THE DILLINGER ESCAPE PLAN: ONE OF US IS THE KILLER – album godine. Znam, teško je, ali kad vas ovi momci jednom deflorišu, posle klizi glatko. Kontrolisana histerija uma i tela. Originalne ideje. Iznenađenja na sve strane. Brutalni žanr za sebe.
  2. daft punk DAFT PUNK: RANDOM ACCESS MEMORIES – ovo, s razlogom, svi vole. Muzika i za ples, i za plažu i za kućne poslove. Lep omaž elektro korenima.
  3. queens of the stone age QUEENS OF THE STONE AGE: … LIKE CLOCKWORK – Džoša Homa je očigledno baš briga šta će ko da kaže za ono što on radi. Opet je nemoguće svrstati ga u fioku, odrediti mu publiku, takoreći, targetovati mu ciljnu grupu. Filozofija je prosta: pesme su dobre, na ‘leba da ih mažeš.
  4. Protest-The-Hero PROTEST THE HERO: VOLITION – ostaneš bez izdavača, odeš na Kickstarter, skupiš pare i snimiš ovo. Klinci iz Kanade, kao i do sad, na visini zadatka. Veseli i rasvirani.
  5. patricia barber PATRICIA BARBER: SMASH – od ove čudne dame još nisam čuo loš album, pa je tako i ovaj dobar. Nema iznenađenja, ali nema ni promašaja. Ukus kafane, miris podruma, šmek pesničke večeri.
  6. devin townsend DEVIN TOWNSEND: RETINAL CIRCUS – koncert koji kruniše četveroalbumski projekat bivšeg gazde Strapping Young Lad-a. Inače nisam ljubitelj rok i metal kabarea, ali je ovaj, za razliku od većine, iskren i zanimljiv, sa besprekorno odsviranom set listom, od ambijentala do blek metala.
  7. Queensryche QUEENSRYCHE: QUEENSRYCHE – matorcima se desilo čudo: vaskrsli su iz mrtvih kad su šutnuli, mislili smo, ključnog člana. I odjednom: odlične nove pesme, odličan novi pevač, kao da svi opet imaju po dvadeset i kusur. Živo me zanima kuda će to dalje ići.
  8. oblivion ost M83: OBLIVION OST – slično onome što je Daft Punk pre nekoliko godina uradio za Tron: Legacy. Francuski M83 spaja orkestar i elektroniku u skor koji izvrsno služi filmu, ali se bez problema sluša i bez slike. Zvučno bogat, atmosferičan, svež čak i posle nekoliko sati ponavljanja u plejeru.
  9. fates warning FATES WARNING: DARKNESS IN A DIFFERENT LIGHT – mešavina starog FW i onoga što je gitarista Džim Mateos radio poslednjih godina sa klavijaturistom Kevinom Murom (O.S.I.). Progresiva za svaki dan.
  10. pearl jam PEARL JAM: LIGHTNING BOLT – ako ja, koji sam, kao zakleti Metaler iz devedesetih, trošio teradžule energije u svađama sa     Padavičarima oko toga šta valja, a šta ne valja, hvalim novi Pearl Jam, onda, je, majku mu, sigurno dobar.